ALKOTÁSTERÁPIA

Az alkotásterápiáról – Gyimóthy Gábor

cropped-1024_1024_AT2.fw_.pngMűvészetterapeutaként gyakran találtam magam szemben a kérdéssel: ” A művészet hogyan gyógyít?”

Erre a kérdésre fogalmaztam személyes válaszomat, amikor körvonalazódott bennem, hogy megfelelő elnevezésekkel kicsit könnyíthetünk a félreértéseken. A művészetterapeuta eredetileg szoros együttműködésben tevékenykedett a pszichiátriai ellátórendszerrel. A pszichés konfliktusokkal küzdő emberek kiegészítő terápiájaként vált ismertté a művészetterápia. Magyarországon  már a huszadik század elején – Pécsen és Budapesten – komoly hangsúlyt fektetnek a betegek művészetterápiás ellátására. Rengeteg rehabilitálódó beteg kezdett alkotni agyaggal, festékkel, ceruzával és vált mindennapos alkotó személlyé, művésszé. Számos alkotóművészt is ismerünk, akik kórházi ellátásuk alatt sem szakadtak el alkotói tevékenységüktől. Aztán fokozatosan megjelent a gyógyító alkotás igénye számtalan segítő intézményben, helyzetben.

A félreértés a következő:

 • Nem minden művészetterápiás tevékenység zajlik kórházban, pszichiátrián.
 • Nem kell művésznek lenni, művészi alkotásokat használni a művészetterápiás tevékenységhez.

Saját gyakorlatomban, a mindennapokban konfliktusokkal, veszteségekkel küzdő gyermekekkel és felnőttekkel találkozom, akiknek izgalmas és hasznos eszköz a kreatív tevékenység. AZ ALKOTÓ TEVÉKENYSÉG.

fal3Ezért a személyiségfejlődésünkkel  (szükségszerűen!) együtt-járó konfliktusok, krízisek megdolgozását segítő tevékenységet neveztem el ALKOTÁSTERÁPIÁNAK. Mely tevékenység természetesen a művészetterápiás tevékenység tapasztalatait, alapjait használja.

Az alkotásterápia

módszer célja, hogy minden, hétköznapban fellelhető alkotói formát beemeljen tevékenységi körébe.

 • Fölvetődhet a kérdés: “Akkor minden alkotói tevékenység gyógyító, terápiás hatású?”
 • Igen, gyakran. Mégpedig a kreatív tevékenység közben fölszabaduló hasznos energiák megjelenése és az érzelmi elakadások enyhülése miatt.

AZONBAN ENNEK HATÉKONYSÁGÁT TUDATOSSÁGGAL MAGASABB SZINTRE EMELHETJÜK!

A következők figyelembe vételével:

Útvonal

 • Élethelyzetünk, életszakaszunk tudatosítása.
 • Körvonalazott, jól megfogalmazott kérdés (konfliktus, veszteség)
 • Megválasztott alkotó eszköz, tematika.
 • Nyitott, oldott, de tudatos jelenlét (csak amennyi nem akadályozza az alkotást)
 • A folyamat szóbeli megfogalmazása, továbbgondolása. Nem értékelése!
 • Rövid idő múlva visszatekintés.
 • Gyakorlat ismétlése variációkkal.

 

A művészetterápiáról

A művészetterápia,

mely lehet képzőművészet-terápia, zene-terápia, mozgás-terápia, olyan kreatív tevékenység, mely során az alkotó illetve befogadó személy szavakkal alig  vagy  nem  kifejezhető tartalmakkal találkozik. Például nehezen megfogalmazható érzelmekkel, emlékekkel, konfliktusokkal, gondolatokkal. Ezeket a tapasztalatokat tudatosíthatja a résztvevő magában  kézzelfogható alkotás (rajz, festmény, zene, mozdulat, tánc) segítségével, és akár megoszthatja másokkal is élményét, felismeréseit.
Gyerekek közösen rajzolnakA művészetterápia keretei tágak. A kreatív szabadidős tevékenységtől a pszichiátriai rehabilitációig látható eredményes használata . Jelenleg a kiegészítő terápiák közé sorolják.

A képzőművészet-terápia esetében rajzi eszközökkel dolgozunk. Ez jelentheti a ceruza, kréta, festék, de akár a színes papír, a gyurma és  minden alkalmas alakítható tárgy használatát. Az alkotó munkát szóbeli feldolgozás kíséri, követheti – alkalmazkodva a terápiás cél megvalósításához.  Természetesen a gyermekek és felnőttek másként állnak a rajzos, művészetterápiás folyamathoz, de minden korosztály megélheti segítő, gyógyító erejét.

fotó: Gyimóthy Gábor

alkotásterápia

Bővebben: alkotasterapia.hu